De AEHT gaat los!


 

 

 

 

 

12 tot en met 16 november 2018 zijn zo’n 650 studenten van hotel- en toerismescholen uit 23 Europese landen te gast op onze campus in Leeuwarden voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme).

Wat gaat er gebeuren?

Een paar dagen lang zal het knetteren van de energie op de campus van het Friesland College. Dit prachtige event is het grootste event dat we hier ooit hebben georganiseerd. De AEHT gaat niet alleen om winnen. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren zijn minstens even belangrijk. De 650 studenten en hun begeleiders die we ontvangen, komen uit alle hoeken van Europa. Van Finland tot Portugal, en van scholen als Touristicko (Split) tot de Ecole d’Hotellerie (Diekirch). Wie maakt de beste koffie? Het fijnste gebak? Het mooiste gerecht? Of weet gasten héél soepel te bedienen?

Onze studenten, docenten en medewerkers van de Middelbare Hotelschool Friesland hebben het er dus razend druk mee. Dit keer niet als deelnemende school – zoals in andere jaren – maar als ontvangende school. Door de inzet van studenten dragen we met dit event bij aan datgene waar we als school voor staan: praktijkgestuurd leren; voor en door studenten. 

We doen dit in nauwe samenwerking met Stenden meetingU van NHL Stenden, dat voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk is voor de organisatie van dit grote evenement.

Tien wedstrijden

Uit 23 landen mogen we de deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. De gasten hoeven zich werkelijk geen moment te vervelen in Leeuwarden, met een programma waarin zij veel zien van de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooral draait deze AEHT om tien wedstrijden in twee dagen: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Alle wedstrijden vinden plaats op de FC-campus, die op woensdag 14 en donderdag 15 november grotendeels is ingericht voor dit evenement. Zo staat de keuken midden in het atrium, werken de barista’s in LEF – het nieuwe restaurant van MHF – en gaan de computers in het leercentrum aan de kant om ruimte te maken voor een frontoffice.

Uitdagende opdrachten

De opdrachten zijn complex. Maak verschillende cocktails met ingrediënten uit een Mystery Box, bijvoorbeeld. Hoe bedien je verschillende gasten in het restaurant, die allemaal wat anders willen en liefst nú… Hoe stel je in de regio vlot een interessant programma samen voor toeristen? En hoe houd je het hoofd koel als je bij jouw balie zo ongeveer drie klachten tegelijkertijd op je bordje krijgt? Dat is al uitdagend genoeg, zeker als er tijdsdruk is. 

Gekoppelde teams: met wie?

Bijzonder bij deze AEHT-wedstrijden is dat een deelnemer altijd aan een student uit een ander land wordt gekoppeld om als een team te werken. Wie aan wie gekoppeld wordt, dát horen ze pas volgende week dinsdag tijdens de briefing. Dan speelt taal een rol, net als het vermogen om te improviseren vanuit verschillende culturen. Wat doe je dan? Dat is uitdagend én heel leerzaam.

Bijzondere week

Naast deze wedstrijden krijgen de gasten een warme ontvangst bij een opening, met onder meer een vlaggenparade waarin iedereen in eigen ‘werkkleding’ – van lederhosen tot bandana – een gloedvolle entree maakt. Daar wil je toch bij zijn? En niet te vergeten als afsluiter een galadiner in Stadsschouwburg De Harmonie met een afterparty in Neushoorn. 

Wie sportief genoeg is, kan woensdagavond schaatsen in de Elfstedenhal. En er zijn meerdere leuke excursies waarbij Leeuwarden en Friesland ook nog eens op de kaart worden gezet. Zo wordt het een bijzondere week, voor gasten én de studenten van de MHF – die volgend jaar vast graag weer zelf op reis gaan…

Sporthal wordt chill hal

Ook aan de ‘overkant’ van gebouw Triangel is het tijdens de wedstrijddagen interessant: in de sporthal op de campus zijn de deelnemers twee dagen bijeen, vol spanning in afwachting van hun beurt – vaak pakweg zo’n 15 minuten – of ontspannen omdat zij hun prestatie hebben geleverd. Een ‘mini-samenleving’ met jongeren uit heel Europa, dus…!

Meer informatie vind je op https://aeht2018.nl/

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print