De praktische voorbereiding iBPV


De praktische voorbereiding : waar moet je aan denken?

  • Studiefinanciering en OV-kaart
  • Verzekeringen
  • Reis boeken
  • Kostenplaatje en begroting opstellen
  • Erasmus+ stagesubsidie aanvragen voor een stage in Europa
  • BPV-overeenkomst op laten maken door de opleiding
  • Visa (indien van toepassing)
  • Gezondheidsrisico’s en vaccinaties regelen indien nodig.

Studiefinanciering/OV-kaart en stage in het buitenland

Als je in het buitenland stage gaat lopen en je was tot dan toe nog inwonend op het ouderlijk adres kun je via DUO een uitwonende beurs aanvragen. Je kunt het formulier via internet downloaden.

Ook bestaat de mogelijkheid om je OV-jaarkaart voor die maanden teruggestort te krijgen.
Het secretariaat van je opleiding geeft je dan een verklaring mee als bewijs dat je die maanden in het buitenland zult verblijven. Deze verklaring moet je 2 maanden voor vertrek inleveren bij DUO.

Ziektekostenverzekering

In Nederland heeft iedereen een basis zorgverzekering. Als je naar het buitenland gaat (zowel voor vakantie als voor stage) moet je bij jouw zorgverzekeraar checken welk verzekeringsbewijs je nodig hebt.  Voor een buitenlandse stage moet je een ziektekostenverzekering met buitenlanddekking hebben.   Voor sommige landen is er een speciaal schadeformulier E111 beschikbaar bij je zorgverzekeraar en voor de Europese landen heb je een zorgpas met een EHIC nodig. Neem die mee.

Wat is een zorgpas met EHIC ? De zorgpas is gekoppeld met de EHIC (European Health Insurance Card). De EHIC vind je op de achterkant van je zorgpas. Deze is persoonsgebonden, gratis en geldig in alle landen binnen de EU . Met de EHIC krijg je bij tijdelijk verblijf in het buitenland medische zorg als dit nodig is. Je moet dan wel in Nederland een basisverzekering hebben. Bovendien heb je met de pas  recht op dat de kosten voor medische zorg betaald worden volgens de wetgeving van het land waar je de zorg krijgt.

Controleer van tevoren goed waartegen je precies verzekerd bent en tot welk bedrag.
Je levert in elk geval een kopie  je polis in, samen met  het calamiteitenformulier (zie bijlage)

Je kunt ook gebruik maken van de AON verzekering voor studenten. Kijk hiervoor op de website: www.aonstudentinsurance.com 

TIP :  maak een foto van je polis en je zorgpas. (vóór- en achterkant) Dan heb je altijd de gegevens bij de hand of neem een kopie van de polis en voorwaarden mee op reis en laat het origineel thuis.

Ongevallenverzekering
Het Friesland College heeft een aanvullende collectieve ongevallenverzekering met werelddekking afgesloten. In geval van letsel dient eerst de eigen ziektekostenverzekering te worden aangesproken. Geneeskundige kosten, die niet onder de eigen ziektekostenverzekering vallen, kunnen mogelijk worden verhaald op de ongevallenverzekering van het Friesland College. Dit tot een bedrag van € 454,–
Ook als je geen claim indient bij de verzekering van het Friesland College moeten ongevallen met ziekenhuisopname en/afwezigheid van 3 dagen of meer altijd binnen 48 uur worden gemeld. 
De ongevallenverzekering keert uit in geval van blijvende invaliditeit of overlijden. Bij letsel dien je wel eerst je eigen ziektekostenverzekering aan te spreken.
 
Aansprakelijkheidsverzekering
Het stagebedrijf is altijd de partij waar de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor een stagiair ligt tijdens de uitvoer van de werkzaamheden. Dit geldt zowel voor stage binnen als buiten Europa. Alleen in uitzonderingsgevallen kan het voorkomen dat het FC een gedeelde aansprakelijkheid aanvaardt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stages in Derde Wereldlanden. Wanneer dit het geval is, is dit expliciet in de BPV-overeenkomst opgenomen.
 
Het is van belang een persoonlijke WA -verzekering af te sluiten voor de privé tijd die wordt doorgebracht.
 
Reisverzekering
De collectieve reisverzekering die het Friesland College heeft afgesloten is geldig voor een verblijf in het buitenland tot 180 dagen.

 Reis boeken

Een trein of vliegtuig voor een verre bestemming moet je vaak vroegtijdig boeken. Soms is het ook voordeliger om vroeg te boeken. Daarom is het belangrijk om tijdig met het regelen van je stage te beginnen. Voor bepaalde gebieden gelden ook speciale regels. Zo zul je bv. voor een reis naar het Caribisch gebied altijd een retourticket moeten boeken!

Begroting opstellen

De kosten voor BPV/stage in het buitenland zijn vaak hoger dan die van een BPV in Nederland.

Je hebt extra reiskosten en je eten en verblijf zijn duurde..

Basiskosten

1. Reiskosten naar/ vanuit buitenland, afhankelijk van de bestemming

2. Logies/ wonen

3. Maaltijden (ontbijt, lunch, diner)

4. Woon-werk vervoer ter plaatse

5. Communicatiekoste n(telefoon,  internetcafé)

Inkomsten

Naast de onkosten kun je de uitwonende beurs, de vergoeding OV-kaart en een evt. stagevergoeding als extra inkomsten rekenen. Sommige studenten krijgen kost- en inwoning bij het stagebedrijf. Ook dat zijn extra inkomsten.

In de bijlage vind je een formulier dat je kunt gebruiken om een overzicht te krijgen van je kosten en inkomsten.

Europese subsidie aanvragen : .logo erasmus+

Voor stages in Europa vraagt de Coördinator Internationalisering van het Friesland College elk jaar subsidie aan. Dit is een tegemoetkoming in de extra kosten die je maakt voor een stage in het buitenland. Het is nooit kostendekkend.  Het is altijd afwachten of de subsidie ook daadwerkelijk wordt toegekend. Je kunt het daarom niet opvoeren als extra inkomen maar je kunt het beschouwen als een extra meevaller als er wel geld beschikbaar is. Op de website van Frieslandcollege.nl/internationaal vind je een verdeelsleutel voor de Erasmus+ beurs. Hierin kun je zien in welke categorie je valt en welk bedrag daarvoor beschikbaar is. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid om een aanvraag in te dienen bij het International Office door het inleveren van het gegevensformulier. Kijk voor bijzonderheden en instructies op deze website bij onderdeel Europese subsidies/Erasmus+ documenten voor studenten.

Voor verre bestemmingen zijn er GEEN extra middelen of fondsen beschikbaar.

BPV-overeenkomst op laten stellen

Voor elke stage heb je een stage of BPV-overeenkomst nodig. Dat is een bewijs dat je officieel niet op school bent en het is ook een voorwaarde voor de verzekering. Een BPV-overeenkomst kan alleen opgesteld worden als het stage bedrijf erkend is. Het secretariaat van je opleiding stelt de BPV- overeenkomst op en stuurt deze op naar het bedrijf. Voor een buitenlandse stage kan het voorkomen dat je de BPV- overeenkomst zelf meeneemt. Je moet deze dan door het bedrijf laten tekenen en meteen weer terugsturen naar de opleiding.

Paspoort en visum

Als je naar het buitenland gaat kun je in sommige gevallen gebruik maken van je identiteitskaart. Dat geldt voornamelijk voor de Europese bestemmingen.  In alle andere gevallen heb je een paspoort nodig. Voor verre bestemmingen moet je meestal ruim van tevoren een visum aanvragen.  Dat kost altijd tijd en geld!

Voor buitenlandse bestemmingen kun je ook nog de app van de douane raadplegen.

(http://reizigers.douane.nl/) Hier vind je veel tips over reisbagage, EU landen en omrekenen van valuta, volume en gewicht.

Gezondheidsrisico’s en vaccinatiesvaccinaties

Stel je voor je vertrek goed op de hoogte van de specifieke risico’s van het land van bestemming en het werk dat je daar gaat doen. Je blijft in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft actuele reisadviezen per land. Zie daarvoor www.minbuiza.nl

Reizen en Landen

Afhankelijk van het land van bestemming zijn bepaalde vaccinaties verplicht of aanbevolen. Je kunt hierover informatie verkrijgen bij de plaatselijke GGD,  www.ggdzhz.nl

Actuele informatie voor reizigers vind je op  www.rivm.nl

Voor onze wereld projecten in  ontwikkelingslanden vind je meer informatie in het betreffende onderdeel van deze website.

 

terug-icon

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print