WAT MOET JE REGELEN?

Een stage of een project doen in het buitenland? Dat kan! Het Friesland College vindt het belangrijk dat iedere student ‘internationaal competent’ is. Oftewel, dat je leert over andere culturen, normen en waarden. Waar je straks ook gaat werken, in het buitenland, in Zuid-Limburg of ‘gewoon’ hier in Friesland, een internationale ervaring komt altijd van pas. Hier lees je wat je moet regelen. Een goede voorbereiding is het halve werk.. toch?

WAT DOE JE EERST?

Wil je graag voor stage of een project naar het buitenland? Maak eerst een afspraak met je coach of stagecoördinator. Hij of zij moet een akkoord geven, omdat het moet passen binnen je opleiding en de taken die jij gaat doen moeten voldoen aan de opleidingseisen (kerntaken en werkprocessen). Denk van tevoren al goed na over waar je naartoe wilt en waarom.

In principe gelden de volgende voorwaarden voor een internationale stage: 

  • Je bent tenminste 18 jaar bij de start van je stage (uitzonderingen alleen in overleg met je stagebegeleider)

  • Je kunt je voldoende redden in de Engelse taal of de taal van het land waar je naartoe gaat, zodat je met het buitenlandse bedrijf kunt communiceren

  • Je bent zelfstandig en in staat om een aantal weken van huis te zijn

  • Je bent bereid zelf ook financieel bij te dragen

  • Je kunt de kerntaken/werkprocessen doen die je anders in Nederland zou moeten doen

  • Op het stageadres is goede begeleiding aanwezig

Tip! Begin op tijd! Het is verstandig om minstens 6 maanden voordat je op stage gaat te beginnen met de voorbereidingen. 

HOE VIND JE EEN STAGEPLAATS IN HET BUITENLAND?

In principe kun je in elk land en bij elk bedrijf stage lopen. Het bedrijf moet dan wel erkend zijn door de SBB. Heeft het bedrijf geen SBB-erkenning, dan kun je er niet stage lopen. Bovendien moet het land veilig zijn (geen negatief reisadvies Buitenlandse Zaken).

Weet je naar welk land je wilt? Het Friesland College werkt al samen met scholen in het buitenland. Vraag eerst naar de mogelijkheden bij je eigen opleiding. Ook op de website van SBB (www.stagemarkt.nl) vind je stagebedrijven in verschillende landen. Lukt dit niet, dan kun je contact opnemen met het International Office.

Er zijn ook nog bemiddelingsbureaus. Elk stagebemiddelingsbureau werkt op zijn eigen manier en biedt vaak verschillende pakketten, maar daar zijn dan wel kosten aan verbonden. 

BUITEN EUROPA

Ook buiten Europa kun je een stage of project doen. Houd er rekening mee dat het regelen van een stage buiten Europa vaak meer voorbereidingstijd kost (bijvoorbeeld omdat een visum nodig is) en dat de kosten een stuk hoger zijn. Het Friesland College steunt een aantal projecten in ontwikkelingslanden: Stichting Amurang en KindWeesKind in Indonesië en Score in Zuid-Afrika. Lijkt dat je wat? Kijk voor meer informatie bij ‘Projecten in ontwikkelingslanden’   op deze site. 

WANNEER MAG JE NIET OP EEN BUITENLANDSE STAGE?

Onderwijsinstellingen hebben een zorgplicht, ook in het kader van (buitenland)stages. Het Friesland College moet overtuigd zijn van de ‘veilige’ omstandigheden voordat een student op buitenlandstage gaat. Ook al kunnen wij veiligheid niet garanderen en zijn we niet altijd aansprakelijk. Afreizen naar onveilige gebieden waarvoor een (beperkt) negatief reisadvies geldt vanuit de overheid, zijn niet te rijmen met onze zorgplicht.

Daarnaast zullen verzekeraars de verantwoordelijkheid leggen bij de reiziger, als die bewust afreist naar gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt. Dit is vastgelegd in het Verbond van verzekeraars. Schade die is ontstaan door een onveilige situatie wordt niet vergoed, zoals onkosten voor vroegtijdig beëindigen of repatriëring. Verder is in verzekeringspolissen ‘schade ontstaan in conflictgebieden als ‘molest’ uitgesloten. Bijvoorbeeld in situaties als burgeroorlog, gewapende conflicten en terroristische handelingen. Dit is zelfs uitgesloten als er geen negatief advies geldt en er dus ‘spontaan’ zo’n situatie ontstaat.

Afreizen naar een onveilig gebied voor stage, waarbij de student dus (mogelijk) niet gedekt is, is dus onverantwoord. Het Friesland College geeft in dat geval geen toestemming voor een buitenlandstage.

WAAR GA JE WONEN?

Huisvesting regel je in principe zelf of in overleg met je stagebedrijf. Eventueel kun je bij het International Office van het Friesland College ook informatie hierover vragen.

REIS

Je vlucht boek je zelf. Doe dat pas nadat je een stageplaats hebt gevonden en afspraken hebt vastgelegd, weet wanneer je gaat en als je huisvesting hebt! Een trein of vliegtuig naar een verre bestemming moet je vaak al vroeg boeken. Soms is dat ook voordeliger. Des te meer reden om op tijd met het regelen van je stage te beginnen! 

VERZEKERING

In Nederland heeft iedereen een basiszorgverzekering. Voor een buitenlandse stage moet je een ziektekostenverzekering met buitenlanddekking hebben. Zorg ook dat je een goede reisverzekering afsluit. Meer informatie over verzekeringen vind je hier.

KAN IK HET BETALEN?

Ga je naar een Europees land? Dan kun je een Erasmus+-beurs aanvragen bij het International Office. Of je in aanmerking komt voor Erasmus+-subsidie hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld:

  • Of je een stagevergoeding krijgt

  • Of je interne huisvesting krijgt of dat je je eigen huisvesting moet regelen

  • Of je maaltijden van je stagebedrijf krijgt of dat je je eigen maaltijden moet regelen

  • Of je een uitwonenden beurs krijgt van DUO

Meer informatie over de Erasmus+-beurs vind je hier : 
https://internationalisering.frieslandcollege.nl/elementor-7917/wat-is-een-erasmus-beurs

DUO STUDIEFINANCIERING EN OV-VERGOEDING

Als je nu nog thuis woont, kun je voor een buitenlandverblijf langer dan een maand bij DUO een uitwonenden beurs aanvragen. Ook kun je je OV-kaart stopzetten en een OV-vergoeding aanvragen.

Jouw opleiding moet dan een formulier invullen. Daarmee verklaart de opleiding dat jij echt voor je studie in het buitenland bent. Dit formulier kun je downloaden op de site van DUO. 
https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/zaken-regelen-vanuit-het-buitenland.jsp

NOG EVEN DIT..

Uitgebreide informatie vind je in het Handboek stage of project in het buitenland. 

Jij bent in het buitenland het visitekaartje van Nederland en van het Friesland College. Zorg dus dat je een goede indruk achterlaat, zodat ook in de toekomst studenten worden uitgenodigd om bij jouw stagebedrijf aan de slag te gaan.

Je gaat naar een ander land met een andere cultuur en andere gewoontes. Stel je daar voor open en pas je aan de lokale cultuur en gewoontes aan. Misschien zijn er ook andere Nederlanders, maar het is juist het leukst, wanneer je echt de plaatselijke bevolking beter leert kennen.

Houd je een blog of vlog bij? Denk dan goed na over wat je deelt over het bedrijf waar je stage loopt, je praktijkopleider, medestudenten etc.
Oftewel, zorg ervoor dat je geen negatieve informatie de wereld in stuurt. Alles wat je immers op internet zet, blijft er op staan..!

EN TOT SLOT….. HEEL VEEL PLEZIER!