Docenten stage op Malta: Sjirkje Huitema en Olga Wildschut


DOCENTENSTAGE MALTA

27 april jongsleden vertrokken wij, Olga Wildschut en Sjirkje Huitema, naar Malta voor een docentenstage. In eerste instantie was er een plan om op zoek te gaan naar een internationaal project geschikt voor niveau 2 leerlingen, maar via Sabine Schroten werden wij gewezen op de mogelijkheid voor een docentenstage.  Hierin zagen wij mogelijkheden voor onze eigen professionalisering, maar ook om te onderzoeken of dit interessant zou zijn voor cursisten. Al met al werd de bestemming Malta, waar we een taalcursus Engels hebben gevolgd.

pembrookeDe school, Sprachcaffee, bevindt zich in de rustige wijk Pembroke en oorspronkelijk is het een oud fort uit de Britse periode. Een fantastische setting, maar vooral het internationale karakter maakte het voor ons erg boeiend. Een klas bestond uit max. 10 personen afkomstig uit de hele wereld, Brazilië, Colombia, Rusland, IJsland Zwitserland, Frankrijk, Japan, etc. Je werkt dus niet alleen aan je taalvaardigheden, maar ondertussen leer je ook veel over andere culturen. Elke ochtend en middag hadden we les en af en toe moest er uiteraard ook huiswerk worden gemaakt!

Ondertussen hadden we ook tijd voor andere dingen. Wij wilden graag meer weten over het eiland, dus we hebben verschillende culturele tripjes gemaakt. Twee keer georganiseerd door de school en de andere keren, door gewoon de bus te pakken naar een mooie plek. Het heeft ons  verrast hoe interessant Malta is. De geschiedenis is groots. Doordat Malta een centrale plek heeft tussen verschillende continenten, was het een aantrekkelijk eiland voor vele veroveraars. De resultaten hiervan zijn nog duidelijk terug te vinden in onder andere de gebouwen, de bevolking, maar ook in de Maltese taal. Dit is een mix van Arabisch, Frans, Italiaans en Engels.

Eén van de teachers, Mark, heeft ondertussen voor ons gekeken welke werkbezoeken interessant zouden zijn voor ons (en eventueel later voor cursisten). Hij heeft diverse lijntjes uitgezet. Zo zijn we onder andere twee keer naar Mcast(Malta college of Arts, Science en Technology) geweest, een mbo school vergelijkbaar met het Friesland College. We hebben daar voornamelijk gesproken met Josef, de inclusion coördinator. Hij is verantwoordelijk voor de intake en begeleiding van studenten met special needs. ADHD, dyslexie, PDD-nos, gehoorproblemen, etc. Hij heeft ons voorgesteld aan collega’s en ons rondgeleid door de school. Er waren veel overeenkomsten met het FC, alleen de manier van lesgeven is meer schools, wat ook voortkomt uit het Britse systeem. Op de lagere niveaus waren de groepen klein en er wordt veel geïnvesteerd in het onderwijs vanuit de  EU. Iedereen was erg geïnteresseerd en ook de coordinator for International Programmes  ziet kansen voor samenwerking!

MCAST                                                    Mcast, Paula

 

 

 

 

 

Naast deze school zijn we ook naar de st. Patrick school geweest. Een school (ism de kerk), voor jongens van 10 t/m 17 jaar die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen.  Een prachtig gebouw, waar echt wordt geprobeerd om een huis te creëren voor de jongens. Een goede samenwerking tussen social workers en docenten werd duidelijk zichtbaar. Deze organisatie heeft ook ervaring met internationale studenten. Zij wezen ons ook nog op een crèche tegenover de school, gerund door nonnen. Ook hier kregen we een mooie rondleiding en zagen we dat de doelgroep vooral bestond uit kinderen van vluchtelingen uit Afrika. De ouders van deze kinderen werken ontzettend hard om te overleven en de nonnen passen doordeweeks op de kleintjes om dit mogelijk te maken.

Al met al twee innoverende weken. Wij zijn teruggekomen met veel nieuwe kennis, ideeën, interessante contacten (uitnodigingen voor o.a. Kiev, Brazilië en Ivoorkust) en uiteraard een diploma Engels op zak!

Olga Wildschut & Sjirkje Huitema

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print