Erasmus+ mobiliteitsfonds


 

 

Erasmus+  mobiliteitsfonds voor stages in Europa. 

Voor je stage of voor een schoolproject  in de Europese Unie kun je uit het Erasmus+ mobiliteitsfonds subsidie krijgen.  Je moet dan wel minimaal 2 weken in het buitenland zijn  (bv. voor een project. ) en je moet ook van een partnerorganisatie (school of bedrijf) een uitnodiging met een programma krijgen voor die 2 weken. Bij een stage  is de BPV-overeenkomst het bewijs voor je buitenlandverblijf.  Het helpt je financieel om de kosten in het buitenland te drukken.  Je kunt de subsidie aanvragen bij de coördinator Internationalisering met de betreffende formulieren Ook in het schooljaar 2017-2018 is er weer Erasmus+  subsidie beschikbaar voor stages in Europa . Elk jaar vragen meer studenten deze bijdrage aan. Door het grote aantal aanvragen vanuit de verschillende scholen moeten we een verdeelsleutel toepassen. Deze verdeelsleutel is gebaseerd op kosten en het extra inkomen dat je hebt tijdens je stage (bv. een stagevergoeding, de uitwonende studiebeurs en de Ov-kaart). Daarom is het belangrijk dat je een begroting opstelt. logo erasmus+

De bijdrage is afhankelijk van beschikbaarheid.  (zolang de voorraad strekt) en is afhankelijk van de afspraken die er gemaakt zijn met het stagebedrijf.

De verdeelsleutel kun hierbij downloaden (klik hier) 

Wat moet je doen om hiervoor in aanmerking te komen?

 1. Je meldt je bij de Coördinator Internationalisering met het verzoek voor een bijdrage uit het Erasmus+ mobiliteitsfonds.
 2. Je levert het Gegevens-calamiteitenformulier volledig ingevuld met vermelding van de juiste aanvangs- en einddatum en met de juiste IBAN-bankgegevens digitaal in
  (anders wordt er geen Erasmus+ overeenkomst opgesteld en wordt er geen voorschot verstrekt).
  Het betreffende formulier kun je hieronder downloaden.

  1.  Gegevens – calamiteitenformulier  : klik hier om te downloaden

Aan de hand van de ingeleverde gegevens en de verdeelsleutel wordt  het subsidiebedrag bepaald en worden er 2 contracten opgesteld : de Engelstalige  Erasmus+ Grant Agreement en het Nederlandstalige contract met het Friesland College. (dat geldt ook als machtiging)  Hoe gaat het verder?

Voor vertrek

 1. Je levert de 2 getekende  Erasmus+  contracten in. Je stemt daarmee in met de verplichtingen. Na ondertekening wordt de 1e betaling van 80 % aan je overgemaakt, in principe voor aanvang van de stage.
 2. Je maakt een digitale taaltest ( de link wordt naar je gemaild) in de voertaal tijdens je stage. Dit is een verplicht onderdeel van de Erasmus+ beurs

Aan de eind van de stage

 1. Je levert de Europass  Deze krijg je  gemaild vanuit DUO. Deze laat je tekenen door bedrijf en je tekent zelf ook
 2. de  inhoudelijke rapportage (Participant report) krijg je in PDF vorm rechtstreeks via email vanuit Brussel toegezonden op de laatste dag van je stage. Mocht je eerder klaar zijn met je stage, geef dat dan onmiddellijk door. De rapportage moet je invullen en online versturen door op “submit” te drukken.  Vergeet niet de “gesubmitte” versie op te slaan.
 3. BPV-overeenkomst : er wordt altijd een BPV-overeenkomst opgesteld door de administratie van je opleiding. Deze wordt door 3 partijen ondertekend. Ook hiervan lever je zelf een kopie in bij het International Office
 4. Je levert een kopie van je vervoersbewijs in zoals het ticket of de boarding pass (indien van toepassing)
 5. Je maakt de 2e taaltest op de laatste dag van je stage. Ook hiervoor krijg je weer een link gemaild vanuit Brussel. Let op : ben je eerder klaar dan moet je dat zelf aanpassen via de link van de 1e taaltest.

Deze documenten moeten binnen vier weken na terugkomst ingeleverd zijn bij het International Office anders heb je geen recht op deze bijdrage. Bovendien wordt het uitbetaalde voorschot teruggevorderd. Je krijgt daarvoor dan een factuur toegestuurd.

Bij terugkomst op school

 1. Je levert de betreffende bewijsstukken in bij het International Office. (digitaal)
 2. Je levert een korte beschrijving van je verblijf in het buitenland (A4) in. Digitaal als het gepubliceerd mag worden of op papier als je dat liever niet op de website hebt.

Welke landen komen in aanmerking voor subsidie? De 27 EU lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De landen van de Europese Economische ruimte: Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Let op : voor Zwitserland gelden aparte regels. Vraag dit goed na. Kandidaat lidstaten: Turkije en Kroatië “Overseas countries and territories” defined by Council Decision 2001/822/EC (amended by Council Decision 2007/249/EC): Greenland, New Caledonia and Dependencies, French Polynesia, French Southern and Antarctic Territories, Wallis and Futuna Islands, Mayotte, St Pierre and Miquelon, Aruba, (niet voor Nederlanders) Netherlands Antilles (niet voor Nederlanders), Anguilla, Cayman Islands, Falkland Islands, South Georgia, South Sandwich Islands, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena, Ascension Island, Tristan da Cunha, British Antarctic Territory, British Indian Ocean Territor, Turks and Caicos Islands, British Vergin Islands.

Ben je van plan om een aanvraag voor Erasmus+ subsidie te doen? Doe dat dan minimaal 4 weken van tevoren ! Wij zien je aanvraag graag tegemoet !!!  

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print