FAQ (Veelgestelde vragen)


1. Waarom zou ik stagelopen in het buitenland?

Internationale ervaring geeft je een brede horizon Je toont aan dat je een uitdaging aan kunt en jezelf wilt gaan redden in een voor jou nog onbekende omgeving Je toont aan dat je initiatief neemt, je wacht niet af maar kiest zelf voor een ervaring in het buitenland Je leert een andere taal vloeiend spreken, leert het land kennen en hebt een bijzondere ervaring Kortom, een buitenlandse stage is een goede investering in je eigen toekomst. Je leert belangrijke vaardigheden en bent voorbereid om in een internationale omgeving te gaan werken . Onze ervaring is dat iedereen die een internationaal avontuur achter de rug heeft, sterker en zelfverzekerder terug komt. Nadeel is dat het vaak meer voorbereiding en ook meer geld kost dan stage lopen in je thuisland.

2. Welke stages kan ik in het buitenland doen?

Je mag in het mbo alleen stage lopen bij erkende leerbedrijven. Deze bedrijven voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria. Erkende leerbedrijven zijn te vinden op de site van SBB of Via Stagemarkt.nl. Samen met je coach bespreek je welke stage geschikt is en met het stage bedrijf van je opleiding kom je uiteindelijk tot een match.

3. Wie kan zich inschrijven? Is je nationaliteit van belang?

De minimale eisen staan hieronder beschreven

  • Mimimum leeftijd: 18 jaar. Ben je jonger dan is schriftelijke toestemming van je ouders / verzorgers vereist.
  • Nationaliteit: Wij stellen geen eisen ten aanzien van je nationaliteit.
  • Verzekeringen: Zorg en aansprakelijkheid
  • Documenten: CV, Motivatiebrief, Foto, Geldig paspoort

4. Welke taaleisen worden gesteld?

Je moet minimaal Engels op gemiddeld niveau spreken. Laat je taalkennis te wensen over, dan kun je deelnemen aan een taalcursus voor of aan het begin van je stage. Sommige bedrijven verwachten dat je je voldoende kunt uitdrukken in de taal van het land.

5. Hoe lang van te voren moet ik gaan beginnen met de voorbereiding?

Hoe eerder hoe beter. We adviseren om je al maanden voor aanvang van je stage te beginnen met de voorbereiding.

6. Kom ik in aanmerking voor een stage beurs?

Ja, dat kan. Door voortdurende wijzigingen is het moeilijk om aanbevelingen te geven inzake buitenlandse stage en beurs mogelijkheden. Bovendien kan per land, opleiding en situatie de situatie anders zijn. Neem daarom contact met  s.j.schroten@fcroc.nl op voor een passend antwoord.

7. Hoe werkt het plaatsingsproces?

Zie het document:  Wat moet je regelen? Onder het kopje studenten op deze site: http://internationalisering.frieslandcollege.nl/studenten-2/wat-moet-je-regelen

8. Kan ik gegarandeerd terecht in het buitenland?

 Hoewel het Friesland College al vele jaren succesvol is  in het wereldwijd plaatsen van staigiares geven we geen garantie.

9. Zijn de stages betaald?

De stages zijn vaak tot meestal betaald. Het kan ook voorkomen dat je weinig tot geen stagevergoeding ontvangt, in dat geval ontvang je dan meestal wel kost en inwoning. De vergoedingen of betalingen hangen volledig af van de afspraken die gemaakt worden met het stagebedrijf. In sommige landen zijn de stages onbetaalde (taal) of leerervaringen. Hierbij gaan werkgevers ervan uit dat zij een leerervaring aanbieden en niet zo zeer een betaalde loondienstbetrekking.

10. Kan ik stage lopen met mijn studievriend(en)?

Ja dat kan. Wij hebben regelmatig duo opdrachten. Afhankelijk van de achtergronden van de stage kan het moeilijker of makkelijker zijn om meerdere studenten bij 1 bedrijf onder te brengen. Ga met deze vraag zo snel mogelijk naar het stagebureau. Het stagebureau weet precies welke bedrijven wel of niet open staan voor plaatsing van meerdere studenten tegelijk.

11. Ben ik verzekerd in het buitenland?

Het Friesland College heeft voor jou een ongevallen- en reisverzekering afgesloten.
Bij lichamelijk letsel moet altijd eerst de eigen ziektekostenverzekering worden aangesproken. Daarna wordt de verzekering van het Friesland College ingeschakeld. Wanneer sprake is van mogelijk blijvend letsel of in het ergste geval bij overlijden, schakelt het Friesland College de ongevallenverzekering ook in.

Het stagebedrijf is altijd de partij waar de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor een stagiair ligt tijdens de uitvoer van de werkzaamheden. Dit geldt zowel voor stage binnen als buiten Europa. Alleen in uitzonderingsgevallen kan het voorkomen dat het FC een gedeelde aansprakelijkheid aanvaardt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stages in Derde Wereldlanden. Wanneer dit het geval is, is dit expliciet in de BPV-overeenkomst opgenomen.

https://www.zorginstituutnederland.nl/verzekering/buitenland/een+ehic+van+zorginstituut+nederland#ZorgwaarurechtopheeftmeteenEHIC

12. Wat is Internationale zorgpas ?

iedereen die naar het buitenland op vakantie gaat, moet bij zijn zorgverzekering een internationale zorgpas aanvragen, sommige verzekeraars sturen hem standaard op, andere moet je hem zelf aanvragen. Als je die pas niet hebt moet je namelijk zelf eerst de ziektekosten die je moet maken in het buitenland voorschieten, bij terugkomst in Nederland krijg je de gemaakt kosten dan weer terug, maar een gebroken been, met foto’s en gips kost ongeveer 3000 euro.

13. Ik heb een andere vraag

Kun je je vraag niet vinden op deze pagina? Neem dan aub contact met ons op  s.j.schroten@fcroc.nl of via de site: Contact

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print