Wat moet je regelen?


Stage in het buitenland stappenplan

Stap 1: Oriënteren Wat verwacht je van je stage in het buitenland, waar wil je naar toe en hoe kun je dit bereiken? Maak hiervoor een plan. Neem contact op met je coach of stage coördinator, hij of zij weet wat de bedoeling is van je stage.  Jij geeft o.a. aan wat je wilt leren tijdens je stage.

Stap 2:Bbespreken Zodra je een plan hebt gemaakt bespreek je dit met je coach om te kijken of het in je opleiding past. Je bespreekt met je bpv-coördinator bij welke bedrijven het zou kunnen en als laatste met je taaldocent om de taal zo goed mogelijk te leren spreken

Helaas zijn er tegenwoordig steeds meer terreurdreigingen in het buitenland. Soms ook op bestemmingen waar jij stage wilt lopen. Als de situatie te onveilig is kan de directeur van jouw opleiding besluiten dat de stageplaats niet door kan gaan. Check dat eerst. Kijk voor meer informatie bij Documenten van deze website.  Reisadvies       ReisApp 

Stap 3: Stage zoeken Je kunt alleen terecht bij een erkend bedrijf. Wil jij weten welke bedrijven er al erkend zijn,  kijk dan op de website van S-BB of kijk bij Links.  Soms regelt de opleiding de stages, soms doe je dat zelf. Sommige opleidingen werken met OnStage.nl

Stap 4: Financiering en formaliteiten regelen Voor een stage binnen Europa kun je Erasmus+ subsidie aanvragen via het International Office. Daarnaast kun je studiefinanciering voor uitwonenden aanvragen en je OV-kaart tijdelijk stopzetten  Vergeet ook niet om Geldige identiteitspapieren te regelen en soms moet je ook een Verklaring Goed Gedrag aanvragen voor het buitenlandse stagebedrijf als je met kwestbare groepen werkt . Kijk voor de algemene regelzaken in het  I-BPV handboek.   Ga naar  DOCUMENTEN /algemene informatie voor studenten  Ook bij Links zijn websites te vinden met informatie hierover.

Stap 5: De taal leren Je stage gaat een stuk makkelijker wanneer je de taal spreekt, of in ieder geval redelijk beheerst. Wanneer je met Erasmus+ op stage bent dan is een taaltest aan het begin en eentje aan het einde van je stage verplicht. Ook kun je via OLS een taalcursus volgen. Dit wordt aangeraden en is volledig gratis. Op het talencentrum kunnen ze je helpen met de voorbereidingen.

Stap 6: Woonruimte zoeken Waar ga je wonen tijdens je stage in het buitenland? Kun je logeren bij familie? Ga je een kamer huren? Of heeft het leerbedrijf woonruimte voor je? Check dat bij je stagecoördinator of vraag hiernaar bij het International Office.

Stap 7: Zorgverzekering en schoolverzekering. Je denkt er liever niet aan, maar er kan altijd iets gebeuren als je op reis bent. De zorgverzekering houd je tijdens je stage. Je zou evt. een aparte studentenverzekering kunnen nemen via de AON. Zoek uit welke verzekeringen je nodig hebt. Via school is er een collectieve ongevallen- , aansprakelijkheid-, en reisverzekering voor studenten in het buitenland. Zorg dat je hiervoor aangemeld wordt door je coach of stage coördinator.

Stap 8: Reis regelen en stage uitvoeren Je hebt alles geregeld, nu alleen nog een trein- of een vliegticket kopen en je koffers pakken. (of je ouders brengen je) Tijdens je stage zorg je er voor dat de beoordelingen en of testen op tijd gedaan worden. Zorg dat je tijdens je stage de handtekeningen op de verplichte documenten verzamelt. Dit is lastiger te regelen als je eenmaal thuis bent.

Stap 9: Weer op school.  Als je weer terug bent uit het buitenland moet je nog een aantal dingen doen: Na je stage lever je je verslagen en de ondertekende formulieren in.  Voor Erasmus +  lever je de getekende Europass , Learning Agreement met het Quality Commitment, kopie BPV-overeenkomst en de rapportage vanuit Brussel  in. Vergeet ook niet de 2e taaltest te doen indien dat voor jou van toepassing is.

 

Tot slot : deel je ervaringen met medestudenten ! stuur ons een verhaal voor op de website en laat iedereen weten hoe leuk het was !

 

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print