Waar kun je stage lopen? iBPV


Je wilt op stage in het buitenland : Welke stappen moet je ondernemen?

Waar kun je stage lopen?

In principe kun je overal stage lopen, zolang het bedrijf erkend is door het SBB  ( Samen-  werkingsorganisatie Beroepsonderwijs  Bedrijfsleven). Het SBB  kenniscentrum is de schakel tussen de beroepsopleiding en de arbeidsmarkt. Het SBB is verantwoordelijk voor het werven, erkennen en ondersteunen van leerbedrijven, waar mbo-leerlingen terecht kunnen voor het praktijkdeel van hun opleiding en zij bewaken de kwaliteit van de stage bedrijven door een erkenning af te geven.  Je kunt geen stage lopen bij een bedrijf dat niet erkend is door het SBB.

Op hun website vind je de link naar Stagemarkt.nl  Hierop staan alle erkende plaatsen vermeld. De meeste studenten kiezen voor een stage in Europa. Anderen hebben een voorkeur voor een verre bestemming zoals Aruba, Suriname of ontwikkelingslanden (Afrika, Nepal, Indonesië)

Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om een stageplaats te vinden. De erkenning moet dan via de opleiding geregeld worden. Daarom is het van belang om tijdig een afspraak te maken met je coach, stagecoördinator of je studieloopbaarbegeleider.

Afspraak maken met je coach of studieloopbaanbegeleider

De coach of de stagecoördinator moet instemmen met je keuze om naar het buitenland te gaan voor je stage. Het moet passen in jestudieloopbaan en het moet voldoen aan de opleidingseisen (kerntaken en werkprocessen).

Bij sommige opleidingen wordt uitgebreid voorlichting gegeven  over de stages. Dan kun je natuurlijk vragen stellen. Andere opleidingen laten het initiatief volledig aan jou. Maak dan tijdig (liefst een aantal maanden van tevoren) een afspraak met je coach of stage coördinator om je wensen voor de buitenlandse stage toe te lichten

Vooraleer je het gesprek aangaat met je coach moet je goed nadenken over je motivatie. Waar je naartoe wilt en waarom. Een manier om daarachter te komen is het opstellen van een stageplan.

 

terug-icon

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print