Bijzondere uitwisselingsweek Claim Your Future


 

 

 

 

 

 

 

 

Kaunas, Litouwen. Dat was de bestemming van de derde Claim Your Future international training week. Een uitwisselingsweek vol excursies, workshops en andere culturen. 

Van maandag tot vrijdag zijn we, een groep van 11 jongeren, aan de slag gegaan met regionale uitdagingen en innovaties uit Litouwen, Engeland, Spanje en Nederland. Onderwerpen als braindrain, internationalisering, onderwijs en het betrekken van jongeren kwamen aan bod. Wonderlijk om te zien dat deze onderwerpen, die erg relevant zijn in Leeuwarden en Friesland, ook herkend worden door andere regio’s in Europa. “Een echte eyeopener om te zien hoe mensen in andere regio’s denken over bijvoorbeeld onderwijs!”, vond Leah, student Marketing & Communicatie aan het Friesland College

Interessante gesprekken
Zo hebben we gesproken met beleidsmakers en beslissingnemers, onderwijsprofessionals, sociaal ondernemers en studenten. Dit ging over zaken die spelen in de stad Kaunas en het land in het algemeen met de internationale blik van de deelnemers. “Mooi om te zien hoe jongeren betrokken worden bij niet alleen de uitvoering, maar ook de totstandkoming van allerlei projecten.”, zei Arita, student SPH aan NHL/Stenden. Leuk is ook dat Kaunas, net als Leeuwarden in 2018, in 2022 Culturele Hoofdstad van Europa is. Natuurlijk was het bezoek aan het kantoor van Kaunas2022 een goed moment om voor ons om onze ervaringen rondom LF2018 te delen.

Persoonlijke ontwikkeling
Sander, student Social Work aan Friese Poort, vertelde: “De persoonlijke ontwikkeling die ik heb meegemaakt door in groepsverband naar een ander land te gaan is erg indrukwekkend.” De week was ontzettend geslaagd. Niet alleen op professioneel gebied hebben we veel geleerd, maar ook juist op persoonlijk vlak zijn we erg gegroeid. We hebben veel inspiratie en goede ideeën opgedaan om hier in Friesland aan de slag te gaan met onze ambities om Friesland en Leeuwarden nog beter te maken!

Op verkenning met Claim Your Future
Claim Your Future is een Europees project dat de regio Leeuwarden/Friesland wil verbeteren door de competenties van studenten te versterken. Studenten van mbo- en hbo-instellingen gaan op verkenning in eigen regio om achter innovaties, knelpunten en trends te komen. Deze input delen zij tijdens een uitwisselingsreis met de andere deelnemende landen; Engeland, Duitsland, Spanje, Portugal en Litouwen.

Meld je aan!
Elk jaar zijn twee landen aan de beurt om de host te zijn voor deze uitwisselingsweek. Na deze uitwisselingsweek gaan de studenten aan de slag met nieuwe ideeën en innovaties om deze te implementeren in hun eigen regio. Alle studenten, ongeacht leeftijd of opleiding, kunnen zich aanmelden voor het project. Misschien iets voor jou? Mail gerust naar m.bos@fcroc.nl