Buitenlandervaring voor mbo’ers: Friesland College stuurt studenten naar Boston


Het Friesland College wil meer studenten op stage sturen naar het buitenland. De school gaat samenwerken met een universiteit in de Amerikaanse stad Boston.

,,Als wij onze studenten willen opleiden tot praktische wereldburger, dan kan dat niet zonder internationalisering’’, zegt Frank van Hout. Als lid van het college van bestuur van het Friesland College hoopt hij de komende dagen in Boston afspraken te maken met de University of Massachusetts, zodat ook mbo-studenten in Boston terecht kunnen.Het hbo heeft al zo’n afspraak met de universiteit. Studenten van NHL Stenden lopen stage in Boston. Van Hout wil graag dat mbo-studenten aansluiten. ,,We willen zorgen dat onze studenten in een goede omgeving terechtkomen, dat er huisvesting is, dat ze onder de hoede worden genomen en ook kennis nemen van het dagelijks leven daar.’’

Innovatieve klimaat Boston ‘inspireert’

De ambitie strekt verder: het Friesland College wil gebruikmaken van het innovatieve klimaat in de universiteitsstad (waar ook de topuniversiteiten Harvard en MIT zijn gevestigd).,,Wat erg inspireert in Boston is het ondernemerschap en de innovatiedrang. Wij denken dat dat een goede combinatie is met onze inspanningen voor een circulaire economie.’’De wijze waarop het onderwijs als sector samenwerkt en hoe het onderwijs samenwerkt met overheden en bedrijfsleven is dan weer interessant voor de Amerikanen, aldus Van Hout.

Stageprijs voor Sibrich Wijnia uit Sneek

De samenwerking met de University of Massachusetts is het nieuwste initiatief van het Friesland College, maar studenten hebben al langer de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Deze week won studente Sibrich Wijnia uit Sneek met het verhaal over haar buitenlandse ervaring de tweede prijs in de nationale verkiezing voor de Studenten Mobility Awards.De prijs is een initiatief van Erasmus+, de Europese organisatie die studenten beurzen geeft voor buitenlandse stages. Wijnia (17), student mediavormgeving bij het Friesland College, maakte met medestudenten van het Friesland College en studenten uit Denemarken een kinderboek over Escher.,,We werkten er samen twee weken aan in Leeuwarden en twee weken in Aalborg. Het was een geweldige ervaring en ik heb er echt heel veel van geleerd’’, vertelt ze.

‘Werkwijze Deense studenten compleet anders’

Het boek kwam af. ,,Maar de laatste week was een hel. Er moest zoveel gebeuren, we werkten elke nacht tot drie, vier uur ’s nachts door.”,,Ik heb geleerd leiding te geven, mijn Engels is verbeterd, ik heb leren samenwerken met mensen uit een andere cultuur. Want al denk je dat Denemarken wel heel erg lijkt op Nederland, de werkwijze van studenten was compleet anders.’’Wijnia heeft de smaak te pakken: in haar afstudeerjaar wil ze opnieuw naar het buitenland, het liefst naar Londen of Parijs.

 

Bon: Leeuwarder Courant