Friesland College studenten exposeren hun Craft Your Future designs in Valencia


 

 

 

 

 

 

In april exposeren tien studenten van D’Drive van Friesland College hun werk tijdens de Craft Exhibition in het Craft Centre of the Valencian Community in Spanje. Begin april staat in het teken van de European Days of Crafts. In dit kader worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de Craft your Future studentenexpositie met objecten uit Nederland, Bulgarije en Spanje.

Onder begeleiding van FC docenten Harm de Jong en Frank Kroondijk hebben studenten de afgelopen weken  design objecten gemaakt volgens het Craft Your Future principe. Craft Your Future is een educatief Europees project waarin Friesland College, House of Design en Learning Hub Friesland samen met partners uit Spanje en Bulgarije oude ambachten combineren met nieuwe technieken en verbinden aan de circulaire economie. Lesprogramma’s worden toekomstbestendig gemaakt. Hoe kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken waar we nu tegenaan lopen?

Masha van Kammen, student bij FC, heeft onder begeleiding van Lies van Huet gewerkt met de nieuwe aanwinst van FC D’Lab, de WASP 3D kleiprinter. In 2014 nam Lies van Huet deel aan de workshop 3D printen met klei door Jonathan Keep, een goeroe op dit gebied. Het zaadje dat toen is geplant is nu werkelijkheid geworden. De 3D printer biedt mogelijkheden om, behalve met klei, met verschillende circulaire materialen te printen zoals cellulose en PHA van zuiveringsslib, bioplastics van aardappelzetmeel en glycerine of een beton van riet en lignine. De maakindustrie als aanvulling op de circulaire economie in Fryslân.

‘Ik heb de ontwerpen gemaakt met het computerprogramma Vectorworks en vandaaruit geprint met de WASP 3D klei printer. De pentagoon -of wel vijfhoek- vormen zijn de eerste ontwerpen die ik met de kleiprinter maakte. Deze vormen heb ik gekozen omdat ze asymmetrisch aanvoelen, maar dat niet zijn. De twee gedraaide objecten maakte ik omdat ik iets met porselein wilde wat niet met de hand te maken valt.’ aldus Masha.

Een ander voorbeeld van een van de studentontwerpen zijn de kogellagers van Pelle van Loon. Voor de tentoonstelling “Fenduq” in het Fries Museum in Leeuwarden kreeg Pelle de opdracht om, met gebruik van nieuwe technieken, kogellagers te maken voor de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove. De modellagers die Pelle printte zijn opgenomen in de expositie in Valencia.

Op vier april wordt de tentoonstelling officieel geopend in het Craft Centre of the Valencian Community in Spanje. De deelnemende partners van het Erasmus+ project Craft your Future zijn hiervoor uitgenodigd.

———————–Einde persbericht————

Noot voor de redactie: meer informatie via Erna van der Werff (erna@learninghubfriesland.nl / 06-43860433)/ Bijschrift foto 1: Ceramische objecten van Masha van Kammen / Bijschrift foto 2: Masha van Kammen bij de WASP 3D klei printer.