Internationalisering@home

De grens over om buitenlandervaring op te doen? Dat kan altijd! Maar het hoeft niet. 

Onze Nederlandse en anderstalige studenten maken op verschillende manieren kennis met elkaar en leren van elkaars cultuur. Het Friesland College heeft bijvoorbeeld twee trajecten voor de entree-opleiding Dienstverlening en Zorg: één voor Nederlandse studenten en één voor anderstaligen. Dit zijn meestal vluchtelingen die net of bijna klaar zijn met inburgeren. De studenten ontbijten iedere week samen en ze hebben samen geschaatst.

Het traject voor anderstaligen is een ideale manier om beter Nederlands te leren. Gesprekken ontstaan spontaan en juist zo leren de studenten elkaar kennen. Veel Nederlandse studenten zijn nieuwsgierig naar de achtergrond van de anderstalige studenten. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze in Nederland terechtgekomen?

Dit is een mooi voorbeeld van Internationalisering@Home. Door diversiteit in de klas te brengen, doen studenten en docenten interculturele vaardigheden op in de eigen omgeving. Zo leren ze om te gaan met onderlinge verschillen en leren ze inzien dat die verschillen ook juist heel waardevol zijn.

Een ander voorbeeld is het internationale Erasmus+- project Claim your Future waarbij studenten uit verschillende Europese landen met studenten van het Friesland College samenwerken aan verschillende projecten.

 

Internationalisering@Home is een mooie manier om studenten die (nu nog) niet naar het buitenland willen of kunnen, toch te laten kennismaken met andere culturen, normen en waarden.

De komende jaren wil het Friesland College dan ook het aanbod aan internationaliseringsactiviteiten binnen de school uitbreiden.