Blog van Jorn van der Kooi


 14-01-2020

Afgelopen week zijn we weer begonnen met de trainingen. We trainen nog steeds van maandag tot vrijdag. De trainingen gaan erg goed, de kinderen zijn allemaal erg enthousiast en willen graag nieuwe dingen leren. Deze week stonden Refaja(ook een stagiair) en ik alleen op het veld. Refaja spreek zelf ook Indonesisch dus we redden ons goed met z’n tweeën. 

 

Ook zijn we begonnen met fitness. Elke maandag, dinsdag en donderdagavond helpen we mee in de fitnesszaal. Deze zaal is van de neef van Amos en samen met hem helpen we sporters die net zijn begonnen of sporters die snel even onze hulp nodig hebben. 

Zelf mogen we daar ook sporten dus elke keer als we klaar zijn met helpen sporten we zelf ook nog voor een tijdje.

 

Vanaf nu stuur ik om de twee weken een update. Dit is omdat de komende weken veel het zelfde is en het niet nodig is om elke week hetzelfde te typen😁. 


  
 
 
Ik heb al 3 weken niks van mij laten horen, dit is omdat ik hier ook vakantie had. Dus in dit bericht ga ik vertellen wat ik allemaal in de vakantie heb gedaan.
 
De 1e week had ik nog elke dag training. We hebben de deze week niet hele serieuze trainingen gehad, omdat het voor veel kinderen de laatste keer trainen was voor kerst en het nieuwe jaar. 
 
De taal blijft erg lastig, maar elke dag leer ik weer iets nieuws en Amos(stagebegeleider) helpt mij veel met de taal.
 
De 2e week begon de vakantie voor mij. Ik ben op de maandag nog samen met Amos en een student naar de bergen gegaan om hier weer te gaan voetballen met de kinderen. 
We zijn tussen het voetballen door ook naar de familie van Amos geweest. Een gedeelte van zijn familie woont in de tenten. Ik heb hier kennis gemaakt met vele familieleden en ze vonden het erg speciaal om mij daar te zien. Ik ben namelijk de enige blanke jongen die ooit in hun kamp is geweest en ze vonden het erg leuk dat ik mee was.
 
Ik ben vervolgens van dinsdag tot vrijdag op vakantie geweest met een andere student (Fabian). We hebben beide een huisje op het water geboekt. We hebben hier samen met nog 2 mensen kerst gevierd. We hebben die 2 personen daar leren kennen en komen allebei uit Ambon.
 
De 3e week was ik weer thuis en heb ik samen met mijn buurman, studenten en allerlei andere mensen oud en nieuw gevierd. We hebben die avond met zijn allen gebarbecued en vervolgens vuurwerk afgestoken. Het was een gezellige avond en ook erg leuk om oud en nieuw met 30 graden te vieren.
 
De rest van de week ben ik veel naar het strand geweest en heb ik lekker uitgerust.

Week 1

Ik ben nu inmiddels 3 dagen op Ambon. Het was een lange maar goeie reis hierheen.

Ik ben afgelopen woensdag vroeg vertrokken vanuit Amsterdam naar Medan. Hier heb ik een overstap gemaakt en meteen een andere vlucht gepakt naar Jakarta. Op Jakarta stond Hans ( 1 van de eigenaren van het bedrijf ) mij op te wachten. Hij heeft mij vervolgens naar het hotel gebracht en heb daar die avond geslapen.
De volgende ochtend ben ik naar Singapore gevlogen om mijn visum op te halen. Hier werd ik ook opgewacht door 1 van mijn stagebegeleiders en nog een andere stagiair. Samen zijn we naar een hotel gegaan waar iemand van de ambassade onze visums zou regelen. Dit heeft ongeveer 6 uren geduurd dus konden wij Singapore zelf even bekijken.
Eenmaal de visums binnen, zijn we gelijk weer naar het vliegveld gegaan en weer een vlucht terug naar Jakarta gepakt. Hier hebben we ook weer een nachtje geslapen.
De volgende ochtend zijn we naar Ambon gevlogen. Ook hier werden we op het vliegveld opgehaald door familie van mijn stagebegeleider. Ze hebben ons naar het huisje gebracht en daar hebben we ook kennis gemaakt met andere stagiairs. We hebben alles uitgepakt en zijn vervolgens met z’n allen ergens gaan eten en drinken.
Gisteren was nog even een rustdag en heb ik dus niet zo veel gedaan. Vandaag gaat de stage beginnen. Ik krijg voor deze week nog geen planning. Dit is omdat het voor mij deze week even inkomen is en even ga kijken hoe alles hier verloopt. Er zijn hier 2 studenten die de opleiding fotografie doen. Ik ga vanmiddag met hun mee naar een waterval waar zij foto’s gaan maken. Zo kan ik even kijken wat ze hier allemaal doen. Morgen ga ik met mijn stagebegeleider en nog een stagiair naar de kinderen die in kampen wonen. Dit zijn de kinderen die zijn getroffen door de aardbeving. Samen met de kinderen gaan we even voetballen en kijken of we daar ook kunnen helpen met bepaalde dingen.

Dit is de planning tot nu toe en alles wat ik de afgelopen dagen heb gedaan.

Week 2

Hallo Allemaal,

Ik heb inmiddels mijn eerste week op Ambon gehad en heb al een aantal dingen gedaan.

Maandag ben ik samen met mijn stagebegeleider en nog een andere student de bergen ingegaan. Hier zitten veel families die zijn getroffen door de aardbevingen. Ze wonen allemaal in kleine tentjes verdeelt over verschillende locaties. 

We hadden eerst het idee om naar de bergen te gaan en te kijken of de kinderen samen met ons even een potje wilden voetballen. Maar al snel kwamen we er achter dat dit niet een heel goed plan was, omdat het hoog in de bergen bijna 40 graden was. Dus zijn wij uiteindelijk met 20 dozen vol met waterflesjes naar boven gegaan en zijn we naar zoveel mogelijk locaties gegaan om deze flesjes uit te delen.

Dinsdag ben in met drie andere studenten naar een waterval gegaan. Twee van de studenten doen een opleiding over film en fotografie. Ze moesten foto’s maken bij een waterval en vroegen of ik ook mee ging. 

Bij de waterval hebben we een aantal foto’s gemaakt en hebben we ook heerlijk gezwommen.

Woensdag zijn we richting het voetbalveld gegaan. Hier heeft mijn stagebegeleider mij een rondleiding gegeven en verteld hoe een dag op het voetbalveld ongeveer verloopt. 

We hebben deze eerste week nog geen trainingen kunnen geven, dit is omdat ze aan het begin van de week aan het schoonmaken waren en verder was het veld de hele week bezet. We kunnen pas vanaf 10 december training geven.

Donderdag en vrijdag heb ik vrij gekregen. Dit is omdat er nog geen planning gemaakt kon worden i.v.m het voetbalveld.

Dit is alles wat ik in mijn 1e week op Ambon heb gedaan. Er staan ook een paar foto’s in de bijlage.

Week 3

Hallo allemaal,

De tweede week zit er ook weer op en we zijn begonnen met de trainingen.

Maandag hadden we nog geen training. Toen zijn we met zijn allen weer richting de kampen in de bergen gegaan. Het was die dag wat kouder dus gingen we met onze voetbalspullen naar boven, en hebben we de hele middag met verschillende groepen kinderen gevoetbald. 

Vanaf dinsdag zijn de trainingen begonnen. Het is echt even wennen met de taal, maar de kinderen zijn ook al wel gewend dat ik de taal niet goed begrijp dus als ze mij iets willen vragen proberen ze dat zo duidelijk mogelijk te maken tot ik het wel begrijp. Het zijn allemaal geselecteerde kinderen dus het niveau is hier best hoog.

Mijn stagebegeleider die is ook bij elke training en die legt nu de trainingen nog uit en vertaald sommige dingen voor mij. Maar ik moet het zelf ook wel eens proberen om de taal te oefenen.

We geven op het moment met 3 personen de trainingen, maar vanaf januari worden dat er vijf.

Ik heb dus van dinsdag tot vrijdag de eerste voetbaltrainingen kunnen geven. Vanaf 20 januari ga ik ook meehelpen in de sportschool. Maar voor nu is het elke dag voetballen.

30-01-2020 Update..

In de afgelopen twee weken zijn we weer bezig geweest met de trainingen en het fitness. 
De trainingen zijn nog steeds erg leuk om te geven. Ik word met de dag beter in de taal en kan sommige trainingen ook zelf al geven en vertalen. Als ik er even niet uitkom dan helpen de kinderen mij wel een beetje of vraag ik het toch nog aan mijn stagebegeleider. 
 
We staan nu met vijf trainers op het veld.  Op 15 januari zijn er drie nieuwe trainers in Ambon aangekomen. Dit zijn Sil, Sannah en Ira. 
Voor hun was het hier natuurlijk ook even wennen, maar ze zijn erg enthousiast en vinden de trainingen ook erg leuk.
 
Ook in de fitness gaat het goed. We helpen nog steeds 3 keer in de week mee in de hal en alle mensen die we daar helpen vinden het ook top dat wij daar voor hun zijn. 
 
Dit was een kleine update over de afgelopen weken. Tot over twee weken.